Små barn tillbringar den största delen av sin tid hemma och i förskolan eller skolan. Förskolan når de allra flesta barn och där finns goda möjligheter att bedriva hälsofrämjande arbete som kan bidra till barnens socioemotionella utveckling, trygghet och stimulans.
En förskola av hög kvalitet är särskilt viktig för de barn vars hemmiljö brister på något vis, eller de barn som har större behov, och förskolan är därmed en viktig arena för att minska ojämlikhet i hälsa.
Tre faktorer som Bergs kommun särskilt bör beakta för att skapa en god och trygg lärandemiljö för barnen är små barngrupper i förskolan, behöriga och skickliga pedagoger samt låg personalomsättning.
Lek är viktig för barns sociala, kognitiva och motoriska utveckling. För detta behövs en lärandemiljö som stimulerar till både samtal, lek och fysisk aktivitet, både inne och ute.
Rörelse i förskola och skola är särskilt viktigt för att skapa goda grunder för jämlik hälsa, eftersom tidig utveckling av barns rörelseförmåga och rörelsekompetens ofta leder till att de prioriterar rörelse och motion senare i livet. Att i förskolan och skolan skapa positiva måltidsupplevelser lägger grunden för goda kostvanor genom livet, vilket är viktigt för folkhälsan.